2022-ben is sokaknak segített a karitász

A katolikus karitász szeretetszolgálat. A segítő munkát önkéntesek végzik, ehhez az anyagi hátteret a hívek adományai biztosítják. A klotildligeti csoport jelenleg 13 taggal működik. Segítő munkánk a rászoruló családok és idős társaink támogatására irányuló, anyagi, mentális és ügyintézésben nyújtott segítség.

Segélyezzük havi rendszerességgel néhány kis jövedelemmel élő társunkat lakhatási és létfenntartási költségeik kiegészítésében. Adunk ad hoc segélyt – anyagi helyzetünktől függően – nehéz élethelyzetbe került családoknak. Évek óta fizetjük egy szorgalmas, tehetséges cigány fiúnak a hegedűtanulását és a hangszerkölcsönzését. Karácsony és húsvét előtt tartós élelmiszert gyűjtünk, amiből alkalmanként 8-10 családnak tudjuk könnyebbé tenni az ünnepet. A csoport rendszeresen részt vesz agapék szervezésében, hozzájárul anyagilag az úrnapi és karácsonyi díszítéshez. 

Látogatjuk a helyi idős embereket otthonukban, az IRMÁK Otthonban és a Nagyboldogasszony Házban. Az IRMÁK otthonban több mint 10 évig – a Covidig – minden héten karitásztagok kísérték az atyákat a szentmisékre, később – amikor Feri atya és Ferenc atya meghaltak, Mihály atya pedig elment – az igeliturgiát végzőket. Ilyenkor süteménnyel, gyümölccsel, beszélgetéssel kedveskedtünk a bentlakóknak. Idén januártól az új szociális csoport átvette az otthon látogatását, de a karitászcsoport tagjai továbbra is tartani szeretnék a kapcsolatot a bentlakókkal.

A csabai karitászcsoport működteti a ruhák gyűjtését és eladását. A hónap egy napján a ligetiek árusítanak a piactéri házban, ahol az idők folyamán rengeteg eladhatatlan ruha gyűlt össze. Ezeket ősszel a ligeti csoport tagjai több héten keresztül átválogatták és közel száz zsáknyit adtak át feldolgozásra.

Február 24-én kitört az orosz–ukrán háború. Piliscsaba az elsők között indította meg az adománygyűjtést. A polgármester összehívta a három felekezet képviselőit, a kollégiumok és a karitász vezetőit. Megállapodtunk, hogy az adományokból első helyen az ide érkező menekülteket, a testvértelepülést, majd a további rászorulókat támogatjuk. Március elején a ligeti karitászcsoport 1 tonna lisztet és 40 kg élesztőt küldött Aklihegyre, ahol a környék péksége működik. Még márciusban megkeresett bennünket az ungvári Szent György-plébániához tartozó karitász vezetője. Ők ingyenkonyhát és menekültotthont működtetnek Janig Péter atya vezetésével. A hívek által felajánlott pénzből 150 000 Ft értékben tartós élelmiszert, 60 000 Ft értékben tisztító- és tisztasági szereket küldtünk részükre.

Nyár elején meglátogatta karitászcsoportunkat Menczer Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és felajánlott 500 000 forint támogatást a munkánkhoz. Ebből az összegből az ungvári Magyar Házba, ahol a menekülteket fogadják, átfolyó bojlert vásároltunk, a kórház részére pedig, ahová folyamatosan hozzák a sebesülteket, vettünk fénymásolót, printert, mikrohullámú melegítőt, vízforralókat.

Ennyi sok munka elmesélése után ide kívánkozik egy kis vidámság is. Erzsébet-napon megtartottuk jótékonysági vásárunkat, ahol – hála a kedves hívek adakozó kedvének – a világon mindent lehetett kapni. Háziasszonyok és kisgyerekesek elégedetten, földig érő szatyrokkal távoztak. Mi pedig szép bevételhez jutottunk, amiből a helyi 80 éven felülieket és a SILÓ-ban lakó mozgássérülteket gazdag csomagokkal tudtuk megajándékozni. Az IRMÁK-ban lakóknak (80 személy) süteményes, mézeskalácsos, gyümölcsös csomagokat készítettünk, Puszta Betty csellótanár kis tanítványával pedig gyönyörű muzsikával szórakoztatta idős testvéreinket. Köszönet a több mint 500 mézeskalács figuráért Forrai Ellának!

A klotildligeti idősek részére a csomagokat Angyalkák szállították házhoz. Gündisch Ágota és barátnői, Gajári Emma, Márk Réka és Sághi Viktória széllel, faggyal dacolva, óriási kitartással, mosolyogva vitték a csomagokat házról házra, Mimike és Ilike néninek egészen Liget legeslegutolsó utcájába is. Nekünk „csak” a hálakönnyekkel teli köszöneteket kellett begyűjteni. Köszönjük, Angyalkák! Ezt a szeretetakciót, mindenki örömére, megcsináltátok már tavaly, számítunk rátok jövőre is. Aztán lassan eljön az ideje, hogy átvegyétek tőlünk a szép, sok boldogságot adó karitászmunkát…

Hálás köszönet minden segítőnknek!

Farkas Márta vezető