A világ bezárult, a szívünk kitárult

Az elhalasztott kongresszus eredeti időpontjában az adott tematikus napok előadóival online találkozhatnak a kedves hívek a NEK hivatalos youtube csatornáján.

Több mint nyolcvan év után újra Magyarország rendezheti a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) – ez a mondat igazságtartalmából mára sem veszített. Annyi változott csupán, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény magyar szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi válsághelyzetre és annak következményeire – tavasszal úgy döntött: egy évvel elhalasztja az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett eseményt.

A kongresszusok 1881 óta íródó történetében kényszerű szünet csak az első- és a második világháború miatt volt, utóbbit követően egészen 1952-ig nem rendezték meg a katolikus világtalálkozót. Most először fordult elő, hogy világjárvány akadályozta meg az esemény megtartását.

Májusban aztán a Vatikán jóváhagyta Erdő Péter bíboros, prímás javaslatát az új időpontra: a katolikus világeseménynek 2021. szeptember 5-12. között adhat otthont Budapest.

Csakhogy a kongresszus eredeti időpontjára, a 2020. szeptember 13-20. közötti hétre olyan régóta és olyan lelkesen készült a világ katolikus közössége, hogy a szervezők szívébe égett az a dátum. Úgy döntöttek tehát: amennyire az adott körülmények között lehetséges, emlékezetessé teszik ezt az időszakot is. Hogyan lehetséges?

Virtuálisan, az iec2020 Youtube-csatornáján. Erdő Péter bíboros felkérésére a NEK néhány meghívott előadója, tanúságtevője videóüzenetekben osztja meg gondolatait. A magyar főpásztort pedig egy új, egészen különleges szerepben is láthatjuk. Ő mutatja be az üzenet küldőit a nézőknek. Erdő Péter megoszt velük kapcsolatban egy-egy érdekes történetet.

Öt kontinensről érkeztek a videóüzenetek, amelyek a kongresszus eredetileg tervezett időpontjában, naponta kerülnek fel a világhálóra.    A megszólalók között láthatják majd többek között az exhippit, és az “amerikai pápát” is.Elöljáróban azonban annyit máris elárulhatunk: különösen megrázóak az üzenetek, amelyek a háború és a világjárvány által egyszerre gyötört nigériai és iraki keresztény közösségek vezetőitől érkeznek. Luis Raphael Sako bagdadi érsek és Valerian Okeke, a nigériai Onitsha érseke is köszönetet mond Magyarország népének és a kormányának a támogatásért, amellyel hazánk az ottani keresztényeket a vérontás és a világjárvány idején segíti.

„Amint a koronavírus lecsapott a nyugati társadalmakra, a Google keresőmotorja hirtelen megugrást jelzett az imádság témakörében” – emlékeztet üzenetében Johannes Hartl német teológus, aki szerint a mostanihoz hasonló krízishelyzet mindig nagy lehetőség a keresztények számára, hogy világszerte megmutassák fényességüket. Hartl – hasonlóan a többi meghívotthoz – különlegesen érdekes személyiség. A négygyerekes családapa lázadó hippiből lett keresztény közösség alapítója, emellett vlogger, könyvek szerzője, nemzetközileg elismert előadó.

„Jövőre jobban fog sikerülni, mint valaha!” – ez a mondat már a gyakran csak „az amerikai pápaként” emlegetett Timothy Dolan bíboros bizakodó hangú üzenetéből való. 2021-ben minden meghívott személyesen lesz jelen Budapesten, most azonban, a kongresszus eredeti, járvány által elmosott időpontjában videóüzenetben szólnak a magyar hívekhez és a világ keresztényeihez.  Jelezve, hogy az Eucharisztia összeköt.

A megszólalók:

szeptember 13. – Öröm napja
Erdő Péter bíboros köszöntője
Piero Marini (OLASZORSZÁG) érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke
szeptember 14. – Jóság napja
Valerian Okeke (NIGÉRIA), Onitsha érseke
szeptember 15. – Békesség napja
Luis Raphael Sako (IRAK) bagdadi érsek, babiloni káld katolikus pátriárka
szeptember 16. – Türelem napja
Timothy Dolan (USA) bíboros, New York érseke
szeptember 17. – Remény napja
Johannes Hartl (NÉMETORSZÁG) német teológus, irodalomtudós, filozófus
Moysés Azevedo (BRAZÍLIA), Katolikus Shalom Közösség alapítója
szeptember 18. – Hit napja
Ägidius J. Zsifkovics (AUSZTRIA), a Kismartoni Egyházmegye püspöke
Mary Healy (USA) professzor, teológus
szeptember 19. – Hűség napja
Gerald Lacroix (KANADA) bíboros, Québec érseke
szeptember 20. – Szeretet napja
Jean-Luc Moens (BELGIUM), CHARIS, Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgálata vezetője
Szabó Konstantin (UKRAJNA), görögkatolikus pap

Forrás: iec2020.hu