Az élet szent – Szent Janka-kiállítás Piliscsabán

November végétől két héten át Piliscsabán is megtekinthető lesz az a vándorkiállítás, mely az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentjének, Szent Jankának állít emléket. A különleges tárlat nem csupán bemutatja Gianna Beretta Molla életét, hanem az elcsendesedésre és az imádkozásra is lehetőséget ad.

A Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség Szent Janka Imaköre 2022. április 28-án hirdette meg a Szent Janka-évet. A szent születésének 100. és halálának 60. évfordulóján „Az élet szent” mottóval egy vándorkiállítást indítottak útnak, mely fotók és idézetek segítségével mutatja be Szent Janka életét. Az életrajzi molinók mellett a tárlaton helyet kap a szent ruhaereklyéjével ellátott fényképe is, valamint Piliscsabára érkezik a Szobor az életért (a meg nem született gyermek szobra).

Szent Janka – eredeti nevén Gianna Beretta Molla (1922–1962) – olasz orvos volt, aki 1962-ben, 39 évesen feláldozta az életét gyermekéért. A negyedik várandóssága elején ugyanis egy jóindulatú daganatot diagnosztizáltak a méhén, amely veszélyeztette az ő és magzata életét. Gianna határozott kérése volt, hogy mindenképp a gyermekét mentsék meg, így a lánya egészségesen megszülethetett, ő viszont a szülés után fellépő komplikációk következtében húsvét szombatján meghalt. II. János Pál pápa 2004-ben avatta szentté, és így lett az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentje.

A kiállításon megtekinthető Szobor az életért (vagy közismert nevén a meg nem született gyermek szobra) egy fiatal szlovák szobrászművész, Martin Hudáćek alkotása. Az ábrázoláson egy üvegből megformált, meg nem született gyermek látható, aki az édesanyját vigasztalja. A térdre borult, arcát sírás közben kezével eltakaró női alak megrendítően jeleníti meg a gyermekét – akár természetes, akár művi úton – elveszítő, fájdalmak közt vergődő anyát.

A Piliscsabára látogató kiállítás megtekinthető a következő időpontokban és helyszíneken:

  • 2022. november 29–30., Nagyboldogasszony Ház
  • 2022. december 1–4., Klotildliget Plébánia
  • 2022. december 5–8., Páduai Szent Antal Iskola
  • 2022. december 9–11., Szűz Mária Szent Neve Templom, Piliscsaba
  • 2022. december 10., Piliscsabai Piac