Beszámoló a klotildligeti testületi ülésről

Kedves Testvérek!

Október 12-én volt a legutóbbi egyházközségi testületi ülésünk. Fontosnak tartom, hogy most, az év háromnegyedének eltelte után a legfontosabbakról beszámoljak nektek. 

Először, szokásosan az egyházközség gazdasági helyzetét tekintettük át. A 2020-as év tervezésekor számoltunk azzal, hogy az elővételezett misék már csak fél évig lesznek Klotildligeten, s azzal is, hogy vasárnapi 11-es mise Feri atya halála után nem volt már megtartható. Mindezeket figyelembe véve – és még egy kisebb korrekciót a Covid-19 miatt is megtéve áprilisban – a perselypénzt és az önkéntes hozzájárulást („egyházadó”) együttes összegét a 2019-esnél 20%-kal alacsonyabbra állítottuk be: a 2019-es 13,2 millió forinttal szemben 10,5 millió forintra.

Egy pár további számmal lehet, talán untatnom kell egy kicsit benneteket. Szeptember 30-áig beérkezett 6,8 millió forintot, ha kilenccel elosztjuk és 12-vel beszorozzuk, azaz kivetítjük az év végéig a 9 havi trendet, akkor az elmaradásunk az éves kitűzött céltól 1,4 millió forint. Tehát, bár alapvetően alacsonyabbra is terveztünk, ahhoz képest is el vagyunk maradva. 

Kérünk ezért Benneteket, hogy az utolsó negyedévben a lehetséges módokon, készpénz, utalás és természetbeni hozzájárulás formájában segítsétek egyházközségünket. 

Természetesen, nem szabad elfelednünk az ólomüveg ablakok felújítására indított célgyűjtésünket, amire – jó voltotokból – 5,5 millió forintot gyűjtöttünk. Ezúton is hálásan köszönünk minden forintot, amelyet az egyházközségünk működésére, karbantartására és fejlesztésére szántok.

Beszéltünk megkezdett beruházásainkról is. A plébánia könyvtárszobájának és konyhájának összenyitása után, nyáron belevágtunk a hátsó plébánosi lakószobák egybenyitásába. Ezzel egy mozgássérült fürdőszobát, egy második közösségi helyiséget és egy melegítőkonyhát tudunk kialakítani. A kőműves munkák és a villanyszerelési és vizes munkák elkészültek, s hamarosan elkészül az álmennyezet. Decemberig pedig megtörténik a burkolás, beszerelésre kerülnek a szaniterek és a bútorzat.

Valószínűleg nektek is feltűnt, hogy a 2018-as négy ólomüvegablak felújítás után – köszönhetően az egyházközségi célgyűjtésnek és az elnyert állami pályázati forrásnak – nekivághattunk a maradék, 14 ólomüvegablak felújításába. Az ablakok szeptember végi kiszerelése és elszállítása után decemberre várható a kész, felújított ablakok visszahelyezése. Azt is láthattátok, hogy a szentély jobb oldalán és keresztelő kút felett egy hosszanti és két kerek ólomüveg ablak helye befalazásra került. Ezek az ablakok nem voltak láthatók plébániai épület felépítése után, mert takarásba kerültek. Határozott szándékunk e három ablak méltó helyre történő beépítése a későbbiekben.

Beszéltünk még a szerényebb méretű őszi takarítási napról, amiről hamarosan szintén informálunk Benneteket. Illetve arról, hogy milyen terveink valósíthatók meg a jövő év pünkösdig tartó mandátumunkig.

Fárizs Péter (a testület elnöke)