Isten újabb háza Piliscsabán

2018-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház elhatározta, hogy új templomot épít Piliscsabán. Volt már ugyan egy régi, 1991-ben a németektől kapott barakk-templom a Béthel területén, de az már eredeti helyén is ideiglenesnek épült, még a hatvanas években. Krizsán András Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke tervezi az új evangélikus templomot, ami a Szent László király útja és a Széchenyi utca kereszteződésénél fog állni. A három történelmi egyház temploma így egy-egy utcasaroknyira kerül egymástól, ami tovább erősítheti az ökumené szellemiségét itt Piliscsabán.

„Az építész feladata, hogy képes legyen olyan belső teret kialakítani, amely felfelé irányítja, felfelé vonzza az ember lelkét. Ahol megérezzük azt a teremtő erőt, amely valamennyiünket világra hozott, azt az erőt, amely lehetővé teszi, hogy Krisztus szeretetében tevékenykedve éljünk.” – vallja az építőművész a templomépítés kapcsán. 

Kézdy Péter, a helyi evangélikus közösség lelkésze az idei, pünkösdi alapkőletétel alkalmából a nyitottságot emelte ki, mint az új épület egyik legfontosabb tulajdonságát:

„Legyen a sarokra épült új templom idegeneket hívogató templom. Ahová az utca felől az átriumon és az üvegajtón keresztül először be lehet kukucskálni, félelem nélkül meg lehet közelíteni, tétován is be lehet lépni, Krisztus közösségével a magunk tempójában ismerkedni.”

A templom sarokpontján egy messziről is figyelemfelkeltő kis harangláb emelkedik majd, és egy fedett pillérsor keríti majd be a belső átriumos udvart, ami közösségi térként is működni fog. A belső liturgikus tér kereszt alakja nem csak egy klasszikus építészeti megoldás, de szimbolikájában is szép. Ez a tér az egyenlőség, az elfogadottság érzését is erősíti a hívekben. Ahogy Kézdy Péter fogalmaz:

„Az új templom görögkereszt alakú formája szembe fogja ültetni egymással az embereket. Nem lesz elől és hátul. Az oromzati ablakokon keresztül és a magas mennyezeti lámpákból felülről érkező fény pedig felfelé emeli a tekintetet. Arra, Akitől érkezik a Lélek mindannyiunkhoz. A megértés egyházat teremtő Lelke.”

Idézetek forrása: a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség 2021-es pünkösdi hírlevele (Mécses)