A csabai templomtorony felújítása

Hirtelen eltűnt a toronytető a csabai templomról. De honnan is indult ez a történet? 

1865-ben már egyszer ki kellett cserélni a toronysisakot. Egy archív levélben találtak egy rajzot, amit Melly Károly, az akkori plébános rajzolt a barokk sisakról. Merthogy nem ilyen egyszerű, alacsony gúlasisak volt régen, hanem cifra hagymakupola! Egy rajz maradt az egyetlen emlékünk róla, még az öreg csabaiak sem emlékeznek a másik tetőre. De hát az eredeti megrongálódott, és hiába fordult mindenkihez a pap, nem kapott rá pénzt, hogy visszaállíthassa az eredeti állapotot. Szerencsére ekkor a pap ahogy tudta, lerajzolta a tornyot, így idén már újra láthatjuk, milyen lehetett régen – merthogy a régi sisak fog majd visszakerülni a torony tetejére. 

2016-tól kezdve már komolyan tervezte a testület a torony felújítását, de csak most márciusra tudott lefolyni a közbeszerzési eljárás. Az építtető végül nem csak a plébánia, hanem a helyi német nemzetiségi önkormányzat is lett, mert ők tudták csak lehívni a 150 milliós állami támogatást a templomfelújításra, amihez az egyházmegye is hozzájárult 40 millió forinttal. A tervezést és a kivitelezést helyi szakemberek végzik. 

A felújítás leglátványosabb műveletére múlt hét pénteken került sor: ez volt a toronysisak leemelése. 

Május 21-én, korán reggel letalpalt a daru. Mire a tornyot hozzákötötték a két acélgerendához, amit a sisak alá betoltak, már kora délután volt, pedig eddigre már el akartak menni… De a szerkezet kissé korhadtabb volt, mint amire számítottak. Emiatt nagy volt az izgalom. Vajon kibírja-e az emelést? De nem csak itt lentről, odafentről is vigyáztak a sisakra, így az gond nélkül elérkezett.

YouTube player

Elég ritka, hogy ilyen régi toronytetőt leemeljenek, inkább szétszedni szokták. A kivitelező döntése volt ez. 

A régi sisakot mára már szétszedték, az újat pedig elkezdték építeni a német nemzetiségi iskola mellett. Ezt majd két darabban fogják felemelni. Várhatóan júliusban fog elkészülni.

Előreláthatólag szeptemberben elkészül a templomtorony homlokzata, felújított nyílászárókkal. A kőelemeket restaurálják, vakolatokat kijavítják. A sisak tetején lévő kereszt is visszakerül újra. A búcsú napján már együtt adhatunk hálát a csodaszép régi-új templomtoronyért!

Laza Zoltán és Laza Dominika