Kármelhegyi Boldogasszony Kápolna – Pilisjászfalui Fília

Pilisjászfalu kezdetben Tinnye fíliája volt. Az első tábori szentmisét 1939. július 16-án tartották meg a jászfalui keresztnél. A II. világháború idején a Vándor-család udvarán engedélyezték a szentmisét. A háború befejezése után Szabó Gyula pesti lakos házát bérelték ki, ott tartották a szertartásokat. 1951-ben az iskola kitiltotta a misézést, így a hívek Tinnyére jártak át. 1956 után a lakosok kikövetelték a helyi mise tartását, s egy átmeneti időszak után, 1958-tól kezdve Jászfalut Pilisligethez csatolták, innentől kezdve helyben tartották a szertartásokat.

A kápolna korábbi épülete volt istálló, kocsma, pártház és iskola, majd 1963-tól tekintendő kápolnának; védőszentje Kármelhegyi Boldogasszony lett, a templomi búcsú napja minden év július 16-a.

1951/1965-től 1997-ig Zsolnay Béla címzetes apát, nyugdíjas plébánosként Pilisjászfalun folytatott lelkipásztori tevékenységet. 1997-től Nobilis Márió atya, 1998-tól Kucik József CM lazarista atya, 1999-től P. Kunay Viktor lazarista voltak plébánosaink. 2004-2007 közt Szőke Sándor CM atya, majd Michal Lipinski atya 2007-2010 közt volt plébánosunk. Őt követte Szabó Gyula atya, dr. Karaffa János atya, végül 2012-2016 között Száraz László atya volt a plébánosunk. 2016 óta Szilágyi Szabolcs atya a közösség lelki vezetője.

2014-re komoly társadalmi munkával, és több évi előkészület után sikerült felújítani a kápolna korábbi épületét. 2019-ig kisebb-nagyobb munkák révén folytatódott az épület külső-belső csinosítgatása. A helyére került a harangtorony, rendeződött az épület környezete is. 2019. őszén egy templomi kisorgonát szereztünk be, a liturgia színvonalának emelésére.

Az utóbbi évtizedekben egyre több sokgyermekes fiatal család költözött a faluba, nagyobb ünnepekkor rendesen megtelik a kis kápolna hívekkel. Kb. 15 éve alakult az „ős”Alpha, amelynek nyomdokain megszületett egy mindmáig működő közösség. Emellett Rózsafűzér-társulat, közbenjáró imakör, anyák imaköre is működik településünkön. A Kápolnás estek keretében évről évre kiemelkedő tudósokkal, művészekkel, lelki emberekkel találkozhatunk.

A közösség férfitagjai Húsvétkor együtt járnak locsolni, Karácsony és Újév közt regölni. Karácsonykor felváltva hol a gyerekek, hol a felnőttek betlehemest adnak elő. Külön említést érdemel a tragikus körülmények közt elhunyt Manninger Gábor kezdeményezésére állíttatott, s a hegyre vezető Keresztút.