Betegek kenete

„Beteg valamelyiktek? Hívassa el az egyház elöljáróit, és azok imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. A hitből fakadó ima megszabadítja a betegeket, és az Úr talpra állítja. Ha pedig bűnöket követ el, bocsánatot nyer” (Jak 5,14-15).

Azok elmentek, s hirdették a bűnbánatot, sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak. (Mk 6,12-13)

Betegség alkalmával, főként ha az súlyos és hosszantartó, földi erőnk végességét éljük meg. A betegek szentsége összeköthet bennünket Jézussal. Az ő szeretete, amivel önként vállalta értünk a szenvedést és a halált, átalakíthatja bennünk a szenvedést és az elesettséget: megkönnyebbít és lelki erőt ad. A szentség kiszolgáltatása úgy történik, hogy a pap a beteg fölé terjeszti kezét, imádkozik érte, majd megkeni a homlokát és a két tenyerét szent olajjal. Ez a gesztus közvetíti Jézus szerető jelenlétét, erejét, aki megsegíti és megerősíti a szenvedő embert. Valahányszor egy keresztény ember súlyosan megbetegedik, fölveheti a szent kenetet, és meg is ismételheti, ha állapota súlyosbodik.

Ha beteghez papot szeretne hívni, keresse bátran a plébánost, Szilágyi Szabolcsot.