A Szentlélek hét ajándéka

Ha sikerül vizuálisan is elképzelnünk a Szentlélek mindegyik ajándékát, talán könnyebben megértjük, hogy melyek ezek az ajándékok és hogyan működnek.

A pünkösdvasárnapi olvasmányok azt mutatják be, hogy mennyire „drámai módon” is jött a Szentlélek az apostolokhoz és Máriához. A Szentlélek hozzánk is megérkezik, még ha kevésbé drámai módon is: a Szentlélek keresztség által adott hét ajándéka elengedhetetlen a keresztény élethez.

Az ajándékokat talán nehéz felfogni és megkülönböztetni egymástól. Én így idézem fel őket:

1. Gondolj úgy a bölcsességre, mint a kenetre.

A bölcsesség ajándéka: „szeretni azt, ami jó”. Avagy, bölcs dolog megismerni az Istent nem csak az elménkkel, hanem a szívünkkel is.

Más szóval: a bölcsesség nem abból származik, ha Istent csupán úgy ismerjük, mint egy diák, hanem úgy kell közelednünk felé, mint egy családtag. Erre azért vagyunk képesek, mert valóban a családja vagyunk.

Amikor felkentek leszünk a keresztségben és bérmálásban – a Szentlélek pecsétjével – egy olyan családba nyerünk bebocsátást, ahol Isten a mi Atyánk, Jézus Krisztus a testvérünk, és a Szentlélek pedig a szeretet-kötelékünk a szentekkel.

Ahogy belépünk a családba, az Atya felkeni mind szívünket (a keresztelendő gyermek mellkasát) és elménket (a bérmálkozó homlokát) – az igaz bölcsesség szép jeleként.

2. Gondolj úgy az értelemre, mint a tűznyelvekre

Sokan tapasztalták már Szentírás olvasása közben, mintha egy szó hirtelen leugrott volna az oldalról. Talán eddig észre sem vetted az adott részt az Evangéliumban, de most hirtelen új értelmet kapott az egész.

Ezt elképzelheted úgy, mint egy fénylő villanykörtét valaki felett, vagy esetleg úgy, ahogyan az olvasmányban is megjelenik: „Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre” (ApCsel 2:3)

Ez az az éleslátás, amit a Szentlélek ezen ajándéka, az Értelem ad – nemcsak a Szentíráshoz, hanem egész életünkhöz.

3. Gondolj a jótanácsra úgy, mint ahogyan Péterre pünkösd reggelén

A teljes cikk a 777Blog oldalán olvasható: https://777blog.hu/2018/05/21/a-szentlelek-7-ajandeka/

Szerző: Tom Hoopes