Nagyböjti zenés áhítat

Szonettkoszorú

…Bírni, igen,
bírni az égi szeszélyt és
bírni a bűn viharát,
békés arccal a békés
mennybolt poklain át
jöttél, égi kísértés,
jöttél, égi nomád.

Kovács Gábor papköltő keresztút állomásaihoz írt műve a Szonettkoszorú amelyet Sillye Jenő zenésített meg 1983-ban. A szonettkoszorú mint műfaj olyan tizenöt szonettből álló ciklus, melynek mindegyik darabja az előző szonett utolsó sorával kezdődik. A 15. mesterszonettnek nevezett szonett az előző tizennégy kezdősoraiból áll. A szonettkoszorút a lírai tökély műformájának tartja a szakirodalom, az egyik legnehezebb verselési forma. (Nem véletlen, hogy egészen a második világháborúig József Attila 1923-ban írott szonettkoszorúja: A Kozmosz éneke volt a magyar költészetben írott egyetlen szonettkoszorú, és azóta is csak néhány ilyen formában írt alkotás születetett.)

A most, 40 év után újra bemutatásra kerülő mű, amelynek előadására egy kifejezetten ezekre az alkalmakra összeálló zenei formáció vállalkozott, rendkívüli finomsággal mutatja be Krisztus szenvedésének történetét.

Időpont: 2024. március 10. 18:00
Helyszín: Klotildligeti Jézus Szíve Templom

Keresztút

Fájdalmak embere Ő, kínjainkat viselő,
megtört és megalázott,
saját vérében ázott, keserves áldozat.
És mégis Ő a győzelem,
és nincs más név az ég alatt,
kiben üdvözülünk.
És mégis Ő a Végtelen,
megváltó Istenünk

Kovács Gábor papköltő, a keresztút állomásaihoz írt, talán legismertebb műve, amelyet Sillye Jenő zenésített meg 1977-ben. A mű gitár és férfikar hangszerelésre íródott, és a keresztút egyes állomásain keresztül Jézus szenvedéstörténetét járhatjuk végig vele. Az egyes állomások megegyeznek a hagyományos keresztút állomásaival. Az elmúlt évekhez hasonlóan, immár talán mondhatjuk, hogy „hagyományosan” a nagyböjti készület részeként a Sillye Jenő és barátai csapat Klotildligeten is elénekli a művet.

Időpont: 2024. március 24. 18:00
Helyszín: Klotildligeti Jézus Szíve Templom